Quiesce på svenska

I Sharepoint 2007 finns en funktion för att gradvis stänga ner en MOSS-farm för underhåll. Denna feature har fått det märkliga namnet Quiesce som inte säger särskilt mycket. Men efter att ha letat på den engelska och svenska delen av Internet så har jag kommit fram till en lämplig översättning. Det engelska ordet quiescent betyder stilla eller rofylld. Därmed borde den svenska överättningen av quiesce bli något i stil med ”att lugna ner”. Frågan är hur man uttalar det på svenska. Min egna version blir ”kuishe”.

Microsoft förklarar detta som:
”Quiescing is the process of gradually bringing long-running applications of a resource offline without incurring data loss. It has been introduced in Microsoft Office servers for 2007.”

Wikipedias förklaring av quiesce är denna:
”Quiesce means to slow down a computer to save power while still being available. The process may include shutting down some services. The term is also used to describe minimizing the number of running processes on a computer, particularly those that might modify information stored on disk during a backup in order to guarantee a consistent and useable backup.”

Quishe i Sharepoint betyder att man stoppar farmen från att ta emot nya användaranslutningar och tar gradvis ner applikationer utan dataförlust. Det finns tre nivåer av quiescing:
1) Normal – Aktiv och tar emot alla förfrågingar
2) Quiescing – Farmen hanterar bara existerande förfrågningar men nekar nya.
3) Quiesced – Farmen tillåter inte att nya sessioner startar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.