Recension av nya Funäsdalsberget

Påsken spenderades som vanligt i familjens stuga i Funäsdalen. Det var perfekt väder med solsken, knastrande snö och rödblommiga kinder. Det var även personlig premiär i Funäsdalsbergets nya skidområde där man nu byggt klart etapp 1 som innebär backar från berget ner till Kåvan.

I gamla Funäsdalsbacken har jag åkt mycket skidor i mina yngre år. Alla minns väl den gamla sittliften och T-bygeln som då inte gick ända upp på toppen. Och sista biten fick man åka med den ruskigt ryckiga knappliften. Dessutom fanns det riktigt bra skogsbanor och skogsrännor för den våghalsige. Den senaste tiden så har inte backen fungerat som ett alternativ till det nu sammanbyggda skidsystemet i Tänndalen (tidigare separata anläggningar) eller det välutbyggda Ramundberget. Funäsbacken har fungerat som ett substitut vid dåligt väder eller för kvällsskidåkning.

Funäsdalsberget

Det första som man möter i nya Funäsdalsberget är parkeringen samt dalstugan. Dessa har den väntade standard som man vant sig med i fjällvärlden. Möjligtvis så måste parkeringsmöjligheterna ses över samt att byvägen till området breddas. Men det antar jag kommer i ett senare skede.

Funäsdalsberget

Funäsdalsberget

Nåväl, det är ändå skidåkningen som är det viktigaste. Den nya sexstolsliften är magnifik och tog mig upp på toppen på nolltid. Toppfarten är 5 m/s och det är det snabbaste jag åkt i en sådan här lift. Verkligen bra att man inte snålat in på detta som man gjort med stolsliftarna i Hamra och Ramundberget som är i segaste laget. Toppklass!

Då man kommer upp på toppen så har man en underbar utsikt som är bättre än tidigare eftersom man nu kommer högre upp än toppstugan och därför får mer att spana ut över. Vid krönet så har man tre åkriktningar att välja på, alla med olika svårighetsgrad. Dessa grenar längre ner upp sig i fler nedfarter så det är bara att välja den man känner för. Vilken än du väljer så får du utmärkt skidåkning i allt från blåa till svarta pister. Den nya svarta pisten ”Nol i egga” är dock alldeles för långbrant, tycker till och med jag som gammal tävlingsåkare. Men de två nya röda pisterna (och den blåa) är verkligen i toppklass. Här kan man ligga och bränna storslalomsvängar till döddagarna. Betyg: +++++

Funäsdalsberget

Funäsdalsberget

Funäsdalsberget

Totalbetyg:
Skidåkningen i nya Funäsdalsberget håller toppklass. Jag ser fram emot att de kommande etapperna byggs klart och att allt runtomkring kommer på plats. Då kan detta på allvar bli en av de bästa svenska skidanläggningarna. Tänndalen och Ramundberget ligger mer ”på fjället” men har bergänsade berg. Funäsdalsberget borde ha störst antal fallhöjdsmeter och kommer att tjäna på det i form av längre och mer varierande nedfarter.

En kommentar till “Recension av nya Funäsdalsberget”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.