Flytt av mailhanteringen från Qmail till Google Apps

Eftersom jag driftat mina egna webbservrar (FreeBSD) i ett flertal år så har det visat sig vilka moment som är mer krångliga och tidskrävande än andra. I huvudsak så kör jag webb (php, apache och mysql) och mail (Qmail) på mina maskiner för dels mina domäner samt för kompisars domäner. Det mest krångliga & tidskrävande har under denna tid varit att hantera mailen. För det första så är det inte helt lätt att konfigurera Qmail trots att det finns en relativt enkel tutorial på QmailRocks. Om man ska ha alla finesser som imap, pop, spamfilter, virusskydd och vpopmail så får man en diger lista med program som ska konfas och skötas. Detta har inte fungerat helt okey för ganska mycket spam kom fortfarande fram och min internetoperatör är inte helt förjust i att jag ibland skickar ut tusentals mail.

För att slippa mailhanteringen så beslöt jag mig för att testa Google Apps Standard Edition som är en gratis tjänst från Google där du kan koppla ett domännamn till ett flertal av deras tjänster. Den tjänst jag ville använda mig av var Gmail på så sätt att all min mail för alla mina domäner körs via deras mailtjänst.

Jag hade följande krav på tjänsten:
1) Webbmail för enkel hantering
2) Imap och pop för ytterligare valfrihet
3) smtp funktionalitet så att mina webbsidor (främst) kan skicka mail
4) Gmails spamfilter

På Googles sidor så kunde jag läsa mig till att dom hade stöd för punkterna 1, 2 och 4. Den återstående punkten, som jag var tvungen att testa, var smtp-funktionaliteten. Detta var den viktigaste punkten eftersom min största sajt HockeySnack kan behöva skicka iväg flera tusen mail vid vissa tillfällen. Sajten kräver ett väl fungerande mailsystem!

Tydligen så får varje användare max skicka 500 mail per dag då man använder gratisversionen. Skickar man fler mail så blir man avstängd i 24 timmar. Men detta kommer man runt genom att skapa upp fler användare. Så om du har 10 användare så kan du teoretiskt skicka 10 * 500 = 5000 mail/dag. För att klara denna begränsning så var jag tvungen att skapa logik i koden på min webbsajt som sköter mailhanteringen så att inte gränsvärdet överskrids på daglig basis. Den lösning som jag skapade har hittills fungerat förträffligt. Då php-mailprogrammet känner att det närmar sig begränsningen så väntar den med att skicka mail tills dess att det är grönt ljus.

Att flytta mail fysiskt från qmail till google apps utfördes genom att mappa upp båda servrarna via imap i Microsoft Outlook (Thunderbird borde gå lika bra) för att sedan bara flytta över mappar och brev med drag and drop. Hur man flyttar över en hel bunt med konton vet jag inte hur man gör utan då får man nog kontakta Google och köra betalvarianten av Google Apps.

Slutsats
Nu har jag kört mailen via Google Apps i några veckor och jag har verkligen inget att klaga på. Jag har haft noll nertid på tjänsten och inte fått ett enda spammail under hela tiden. Jag har gjort ett större utskick från min webbsajt till 5000 användare utan problem. Mina kompisar har flyttat all sin mail till samma tjänst med samma fina resultat så nu kan jag äntligen stänga ner min privata mailserver. Min rekommendation till folk med egna problematiska webbservrar är att det inte är några problem att köra Google Apps. Den enda invändningen man kan ha är att Google nu vet innehållet i mina mail, men för min del är inte det något problem. Att det hela är gratis gör ju inte heller saken sämre.

OBS För att kunna använda Google Apps så är det lättast om du äger din domän samt att du kan ändra DNS-inställningarna för denna. Du måste kunna ändra din MX-record till att peka mot en av googles servrar.

En kommentar till “Flytt av mailhanteringen från Qmail till Google Apps”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.