Så köper du ett flipperspel

Jag får ofta frågan från icke insatta i flippervärlden om var man kan köpa flipperspel, hur mycket dom kostar, hur många olika finns det och hur man lagar dom.

Firepower II

Var hittar jag då flipperspel?
a) Svenska flippersällskapets forum (Klicka på Torget)
b) Flipperspel på blocket
c) Flipperspel till salu hos flipperoperatörer (Klicka på spel-till-salu) Ring en operatör!
d) Flipperkontakter i Sundsvall med omnejd samt över hela Sverige

Hur mycket kostar ett flipperspel?
Allt mellan 2000 kr till 50 000 kr. Priset är en kombination av hur populärt och roligt ett spel är, dess skick samt hur stort utbud/efterfrågan det finns av en speciell titel. Om du är osäker så ställ en fråga på Svenska flippersällskapets forum för att få en uppskattning av priset. Oftast får du här en rättvis prisbild av de duktiga forummedlemmarna.

Vilka spel finns det?
Internet Pinball Database så finns de allra flest spel listade. Det finns i dagsläget 5000 st unika titlar så det finns ett stort antal spel att välja mellan. Om du vill testa spelet på din PC innan du köper det för att få en uppfattning om regler och dylikt så kan du ladda hem Visual Pinmame som är en flipperemulator. Till Pinmame så kan du sedan ladda hem de flesta nya spelen (80-talet och framåt). Du laddar du hem spelets ROM:ar och lägger i en mapp i Pinmame-installationen.

Hur lagar man flipperspel?
Om man har intresset för att meka med mekaniska, elektroniska eller elektromagentiska prylar så är flipperspel precis på lagom nivå för att man ska kunna laga det mesta på egen hand. För lagningar blir man förr eller senare tvingad att utföra eftersom det är många rörliga delar i ett flipperspel som till slut går sönder. Oftast så kan även nybörjare laga de vanligaste och enkla felen. Är det något svårare fel så kollar jag runt på dessa källor.
a) Läser manualen och kollar upp vad det är för fel.
b) Läser pinball repair guides på nätet för ytterligare info.
c) Frågar om råd på Svenska flippersällskapets forum
d) Googlar eller söker i rec.games.pinball.

Den bästa källan för information om flipperspel i Sverige är Svenska flippersällskapets hemsida. Där finns många artiklar om flipper (bla kom-ihåg-lista-vid-spelköp) samt även ett mycket aktivt forum.

7 reaktioner till “Så köper du ett flipperspel”

 1. hej, du verkar ha koll på saker och ting i flipperspelens underbara värld… vad är det för ungefärlig kurs på Medival Madness månntro om man kommer över ett sånt….

  Mvh Micke

 2. Hej, undrar om du har någon annan länk till rom:ar o tables till pinball simulatorn. Den du länkar till fungerar inte längre.

  mvh
  johan

 3. Hej jag undrar om det finns lite klassiska spelhallar med flipper spel runt om i sverige som du vet om och kan tipsa om dels för att jag vill testa lite flipper spel som jag skulle vilja äga så småningom!
  Tack för en grym hemsida där det mesta finns som man vill veta om just flipper.

  MVH gabbe

 4. Hej gabbe. Kolla på svenska flippersällskapets webbsida. Men sanningen är att det inte längre finns så många klassiska spelhallar. Det har faktiskt blivit så att det i många städer finns lokala spelklubbar som har egna lokaler för sina medlemmar. Om du bor i Sthlm så finns det väl en ganska stor spelhall i Kista-gallerian.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.