MSDN Live Sundsvall 28 maj 2009

I slutet av maj så var jag på årets MDSN Live på Åkroken i Sundsvall. Talare var ”Microsoft-evangelisterna” Dag König och Robert Folkesson. Man informerade bland annat om att man kan hitta många filmer (på svenska) om den senaste MS-tekniken på Channel9 MSDN Sweden. Även att man då och då kör MSDN Radio som är radio-sessioner där man snackar om allt mellan himmel och .NET.

msdnlive

Dagen fortsatte sedan med en kort genomgång av historiken bakom .NET Framework 1-2-3 där man visade generiska typer och metoder, delegater, WCF, WF och WPF. Med grunden lagd så fortsatte dagen med en titt på det framtida .NET Framework 4.0 och Visual Studio 2010 som fortfarande är i beta-stadiet.

I .NET Framework så kommer ”Parallel Extensions” att ingå och det hjälper oss att programmera flertrådat. Introduktion till Parallel Extensions

Dynamic Language Runtime” (DLR) är ett stöd för dynamiska språk så att dessa går att köras på CLR’en.

Utöver detta så gick grabbarna genom nyheterna i C# version 4 med nyheter som dynamiska typer (dynamic).

I sista sessionen före lunch så gick de igenom hur man använder Visual Studio i kombination med Team Foundation Server och Visual Studio Team System. Detta var innehållet i förmiddagspasset som jag tyckte var väldigt intressant. Jag hade hört det mesta sedan tidigare då Johan Lindfors var på plats för Swenug, men det var ändå många nya bitar som gjorde det ”spännande”.

Eftermiddagen började med en grundgenomgång av XAML och varför Microsoft satsar stort på ett deklarativt språk. Detta används inte bara för gränssnitt i rika klienter, utan även i tekniker som Windows Workflow och WCF. Ett flertal exempel på detta gjordes i VS och Expression Blend.

Efter, det för mig ganska tråkiga, avsnittet om XAML (svammel *smile* ) så var det en genomgång av ASP.NET MVC som är ett alternativ till webforms. Webforms är som ni vet en utveckling eller en följd av winforms där man på något sätt ska ha samma arbetssätt då man skapar applikationer vare sig det är på desktopen eller på webben.

I MVC ramverket så har du full kontroll på allt som händer och kan utveckla dina webbsidor mer ”rent”. För mig som har php-bakgrund där du måste skapa allt för hand (ja nästan allt) så känns detta helt rätt. Personligen så tycker jag att detta är det bästa som MS kommit ut med då det gäller webbutveckling. Jag har aldrig riktigt gillat tråcklandet med webforms,
att man inte har någon kontroll på den html som skapas och viewstate och annat ”störande”.

Dagens sista presentation var om Silverlight 3 och .NET RIA Services. Om jag ska vara ärlig så var inte detta så intressant så jag har inte så mkt att säga om det…

Sammanfattningsvis så var det en intressant dag. Det är alltid intressant att höra om de senaste nyheterna från Microsoft.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.