Mid Sweden Technology Conference i Sundsvall

Den 9 september så var jag på Mid Sweden Technology Conference på Folkets Hus här i stan. Det var en trevlig tillställning som arrangerades av Åkroken Science Park AB. Man förklarade att det skulle bli en återkommande konferens med fokus med utveckling och teknik inom Microsoft-området och denna gång så låg fokuset på ”Windows 7”.

Programmet var följande:

08.00-08.30 Registrering

08.30-09.30 Arbeta smart (Nils Morén, XLENT)

09.45-10.45 Nytt försäkringssystem i .NET (Thomas Hellström, SPV)
Thomas Hellström är ansvarig arkitekt i ett pågående projekt på Statens Pensionsverk som syftar till att utveckla ett nytt försäkringssytem med den största delen på .NET plattformen. Thomas kommer berätta om de utmaningar som ställs på ett sådant system och de tekniska lösningar som valts.

11.00-12.15 Azure (Johan Lindfors, Microsoft)
Windows Azure består också av tjänster som SQL Azure och .NET Services. Dessa kan användas både i molnet och från lokalt installerade applikationer. Här visar vi på exempel och demonstrerar teknikerna som redan idag finns tillgängliga för utvecklare!

12.15-13.15 Lunch

13.15-14.00 Windows 7 (Magnus Jungåker, Microsoft)
Windows 7 är ett modernt operativsystem som alla kan använda och företag sparar mycket på att rulla ut som standartklient. Vi har fokuserat på att utveckla de fundamentala egenskaperna som prestanda, kompatibilitet, säkerhet och stabilitet. Vi lägger också till funktionerna DirectAccess och BranchCache. Vi har förbättrat sök och hårddiskkrypteringsfunktionerna. Men vi har framförallt gjort ett operativsystem som gör användaren mer produktiv och företaget effektivare.

14.15-15.15 Virtualization (Magnus Jungåker, Microsoft)
Med Live Migration i Windows Server 2008 R2 och Server Management Suite Datacenter har Hyper-V blivit en mogen och fullfjädrad servervirtualiseringslösning. På klientsidan har Microsoft i Desktop Optimization Pack (MDOP) och Virtual Enterprise Centralized Desktop(VECD) alla teknologier på plats för att även virtualisera klientsidan.

15.30-16.45 Rika klienter (Robert Folkesson, Microsoft)
I den här sessionen visas hur rika klienter kan dra nytta av ny funktionalitet i Windows 7 som Taskbar notifications, Jump Lists och federerad sökning. Vi visar också de nya möjligheterna som Multi-touch ger och undersöker hur stödet för detta kommer att se ut i .NET Framework 4 och Windows Presentation Foundation.

17.00-18.00 RIA Arkitektur (Fredrik Normén, Cornerstone)
Fler och fler affärs applikationer flyttas till målnet , fler och fler användare vill a bättre användarupplevelse. Enligt Gartner Research, så är 60% av all nya applikationer skapade som RIA under 2010. I denna session så får du lära dig hur arktietkturen för en RIA kan se ut, vad man bör tänka på etc när man utvecklar RIA.

windows7

Mina Synpunkter
Jag tycker att det var intressant att lyssna på Thomas Hellström från SPV och hans tankar om deras .NET utvecklingsprojekt. Han undertryckte bla. vikten av att testa sina ideer med proof-of-concept lösningar, och det är något som jag själv gillar väldigt mycket. Det är viktigt att testa sin design med en enkel modell innan man börjar bygga något stort.

Sedan så var det intressant att höra föreläsarna från Microsoft tala om nyheter i Windows 7. Eftersom jag själv nyligen börjat köra sjuan efter att ha hoppat över Vista så fick jag lära mig en hel del nyheter inom såväl operativsystem som sådant samt om utvecklingsbitarna, virtualisering, paketering och licenser.

Här kan du läsa om Robert Folkessons Presentation från Mid Tech-konferensen i Sundsvall . Där hittar man även material för nedladdning.

I det stora hela så var det en bra dag, även om vissa delar inte passade mig. Det blev lite väl stor spridning på de ämnen som diskuterades. För att passa mig bättre så skulle jag år vilja se att man delar upp konferensen på två dagar. Ena dagen med utvecklingsrelaterade ämnen och den efterföljande dagen med mer driftrelaterade ämnen. Samt att man får välja om man vill gå en eller två dagar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.