Huawei e220 på Telenor mobilt bredband

Sommaren närmar sig och som vanligt så letar man efter den mest kostnadseffektiva lösningen för att få tillgång till internet i sommarstugan. Förra året använde vi oss, i brist på bra alternativ, av Telias mobila bredband och ett abbonemang som vi var tvungna att ha i 12 månader trots att vi bara behövde det 3 månader. Vi kom aldrig upp i hastigheter över GPRS på grund av någon slags radioskugga precis där vi har stugan i Havstoviken på Alnö. Så det var ingen rolig upplevelse. Läs mitt test av mobilt bredband på södra alnö.

Nåväl, i år har utbudet breddats och nu finns det mobila bredband med kontantkort. Detta passar ju perfekt för oss som bara behöver bredbandet i 3 månader. Telenor och Tre har de bästa erbjudandena eftersom de inte har någon uttalad begränsning på användandet medans övriga operatörer som Telia/Glocalnet/Tele2 har en begränsning på 5GB trafik per månad.

Jag bestämde mig att för att testa Telenors erbjudande där man fick köpa enbart SIM-kortet (modemlöst) för 99kr där en veckas surf (värde 89kr) ingick. Eftersom jag har ett Telia-låst Huawei E220 modem från fjolårets abbonemang så tänkte jag att man borde kunna använda det om man bara kunde låsa upp modemet. Sedan så har aldrig Telenor använt sig av det modemet i sitt utbud så de har ingen support för det.

Modemet Huawei e220 kunde man låsa upp gratis visade det sig om man bara kunde hacka lite själv. Metoden som beskrivs på Mobila bredbands forum fungerade däremot inte för mig. Den unlocking-kod som genereras på webbsidan blir fel trots att jag matar in rätt IMEI-nummer. Om man följer den här metoden så fick jag däremot ut en helt annan kod som fungerade. Programmen som används för detta fungerar dock väldigt dåligt i Windows7 x86 och x64 så jag rekommenderar att man gör det på en XP-maskin. Modemet blev upplåst efter en hel del möda!

Nästa steg var att unbranda mobilen samt att få in den senaste firmwaren för 7.2 Mbit. Detta görs i två steg. Först ska man lägga in den senaste firmwaren, dvs det som sköter all kommunikation etc. Sedan ska man lägga in mjukvaran (dashboard) i modemet, dvs det program/drivrutiner som man använder sig av för att koppla upp sig mot Internet. Jag testade först både Tres (3Connect) samt Tele2’s mjukvara men inga utav dessa fungerade eftersom dessa inte går att ändra (byta apn) så att de fungerar mot Telenor. Till slut så använde jag den generiska (huawei) versionen av mjukvaran som jag hittade här (HOST11.107.05.00.03) Efter att ha installerat drivrutiner och dashboard så måste man gå in och ställa in modemet för att ansluta mot Telenors apn som är internet.telenor.se. Se bild nedan:

Modemet fungerar nu perfekt i de miljöer jag testat det, dvs. Windows XP, Win7 (x86 & x64) och Ubuntu. Allra enklast att ansluta var det i Ubuntu där man inte behövde installera något alls. Det var bara att koppla in modemet, välja operatör (APN) och ansluta. Se bild nedan.

En kommentar till “Huawei e220 på Telenor mobilt bredband”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.