Telenor har bäst mobilt bredband på södra Alnö

Telenor har alltså bäst (snabbast) mobilt bredband i sommarstugetäta södra Alnö utanför Sundsvall. Eftersom det finns väldigt många sommarstugor i området så hoppas jag att fler har nytta av denna post. Givetvis kan förhållandena variera från område till område men jag tror ändå att Telenor har bäst täckning totalt sett.

Efter förra årets debacle när familjen valde Telias bredband till sommarstugan i Havstoviken så fick inte samma misstag ske igen. Hastigheten under förra sommaren var under all kritik (dålig GPRS) men har man bundit upp sig med årsabbonemang så har man. Till denna säsong så finns nu mobilt bredband kontant vilket kan vara ett bra alternativ om man bara behöver bredbandet i sommarstugan under 3 månader. Man laddar då bara kortet per månad. Ett sådant kort för Telenor har jag nu testkört under en veckas tid.

Operatörerna har på sina täckningskartor över södra Alnö full täckning med 3G, men det vet jag ju sedan förra året att det inte stämmer i Telias fall. Utrustad med både ett Telia och ett Telenor sim-kort så kopplade jag upp mig med samma modem (Huawei e220) och på samma plats (Havstoviken) för att se skillnaden mellan de två.

Följande resultat fick jag i undersökningen med TP-test samt bredbandskollen

Telia (samma nät som Tele2)

TCP nedströms : 148.86 kbit/s

TCP uppströms : 79.31 kbit/s

UDP nedströms : 196.49 kbit/s

UDP uppströms : 102.16 kbit/s

Telenor (samma nät som Tre)

TCP nedströms : 3.08 Mbit/s

TCP uppströms : 338.28 kbit/s

UDP nedströms : 3.47 Mbit/s

UDP uppströms : 381.80 kbit/s

Summering
Med Telenor så fick jag bra täckning och fart i sommarstugan. Telenor kör cirklar runt Telia för både upp och nedladdning. Med Telia fick jag samma dåliga resultat som ifjol, vilket var riktigt uselt. Undvik Telia på Södra Alnö och allra helst om du har sommarstuga/boende i närheten av Havstoviken.

Tillägg
4 juli 2010 – Får samma resultat vid Säludden (mellan Havstoviken – Spikarna)

En kommentar till “Telenor har bäst mobilt bredband på södra Alnö”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.