Min HTPC, NAS, ROUTER, MUSIKSPELARE och nedladdningsmaskin

Jag har länge velat ha en kombinerad HTPC, NAS, musikspelare och nerladdningsmaskin i vardagsrummet inkopplad till TV’n. Det har alltid fallit på att en sådan maskin skulle bli dyr, otymplig, osmidig , låta mycket eller dra mycket ström. Men nu har jag äntligen fått till en lösning för detta i takt med att mjukvaru- och hårdvaru-utvecklingen gått framåt. Jag har länge sneglat på att köpa en Asus Eee Box EB1501 men har hindrats över att den har för lite hårddisk. Under 1 TB lagring är ju för lite i dagens läge.

Denna maskin blev det istället till en kostnad på ca: 3000 kr, dvs lika mycket som en Asus Eee Box EB1501. Hårddiskar hade jag sedan tidigare. Särskilt mycket jobb att sätta samman datorn var det inte heller eftersom det mesta fanns på moderkortet out-of-the-box.

Specifikationer
Moderkort: Asus AT3IONT-I Deluxe
Chassi: Ace Polly Mini-ITX Svart
Minnen: 2×1 GB Crucial DDR3 1066MHz
Lagring: 3 x 1 TB
Operativsystem: Windows 7 (x86)
Övrigt: Styrs med den medföljande Asus fjärrkontrollen samt trådlös mus och tangentbord
HTPC: XBMC med styrning genom Eventghost
Strömförbrukning: 22W vid IDLE, mer vid användning

Montering
För att få plats med 3 st 3.5 tums hårddiskar i ACE Polly chassit så behövde jag modda det lite eftersom det är tillverkat för 1 st hårddisk och en DVD-spelare. Men om man sätter hårddiskarna på tvären i det utrymme där DVD-läsaren ska vara så får man plats med två st hårddiskar. Med en plåtsax och lite påhittighet så löser man det lilla problemet. Det går att klämma in 4 st hårddiskar om man använder det extra utrymme som blev över när man tagit bort det inbyggda nätaggregatet. AT3IONT behöver inget nätagg eftersom strömmen kommer via en extern sladd. Efter några månaders körning så har denna lösning fungerat extremt bra eftersom det har aldrig blivit någon extrem värme i den och att den varit knäpptyst. Perfekt för mig! Se bilder nedan.

HTPC
Den mjukvara som används till detta är primärt XBMC (med Eventghost) som jag kan styra fullständigt med fjärrkontrollen från soffan. XBMC spelar upp ALLT på ett mycket bra sätt. En smidig feature är att man inte behöver packa upp rar-ade filmer utan XBMC spelar upp det direkt. Hur det går till vet jag inte men jag är väldigt imponerad av hela XBMC! Det som saknas i dagsläget för Windows-versionen, om man inte kör nightly builds, är att hårdvaru-accelerationen ska fungera vilket det inte gör i dagsläget. Det medför att maskinen inte klarar visst HD-material eftersom den inte är så kraftfull. Så för att spela sådan film så använder jag Media Player Classic i väntan på nästan XBMC-release som kommer att ha hårdvaru-accelerering. För att få hårdvaru-accelation med nuvarande version av XBMC så kan man köra Linuxversionen. En annan imponerande feature är att man med en knapptryckning kan ladda hem undertexter till den film man ser på (om den saknar sådan). Att man även med enkla medel har tillgång till alla svenska play-kanaler, filmtrailers etc är riktigt smidigt!

NAS
Hårddiskarna delas ut som vanliga windows-shares och kan på så sätt nås från nätverket. ”Fyllningen” av hårddiskarna sker med eTorrent och DC++.

Router
Under sommaren har maskinen även använts som utdelare av mobilt bredband i sommarstugan vilket den gjort på ett förtjänstfullt sätt.

Musikspelning
Den musik som ligger på disk spelar jag med XBMC. Använder även Spotify men måste då ta fram tangentbord och mus. Om man vill så kan man spela sina Spotify-playlists i Xbmc.

Slutsats
Det här är framtiden gott folk! För en liten peng så kan man nu få den ultimata hemmamaskinen för ALLT. Glöm allt annat!

6 reaktioner till “Min HTPC, NAS, ROUTER, MUSIKSPELARE och nedladdningsmaskin”

 1. Jag skulle kunna köra Ubuntu på den men jag vet inte om jag då skulle kunna få till samma funktionalitet som EventGhost fixar, dvs att jag kan bestämma vad fjärrkontrollen ska styra. Tycker det är så himla bra program och tror inte jag kan vara utan det. Vad jag vet så finns inte motsvarande i Linux utan att man måste ”hacka”. Nu väntar jag på nästa version av XBMC för Windows och där finns hårdvaruacceleringen inbyggd så då slipper jag köra Media Player Classic för 1080-material.

 2. fantastiskt, jag har suttit i ett par dagar och kollat på exakt samma konfiguration (förutom att jag vill köra linux).

  Jag funderar på att köra XBMC eller mythtv med en central server. Men vi får se hur jag gör!

  Kör du svtplay under XBMC? Var hittar jag info om hur man ställer in det?

  Tack för en mycket intressant rapport om din konfiguration. Det här gör att jag får lättare att bestämma mig!!

  MVH
  /Ove

 3. Svtplay är enkelt att installera i den nya versionen av XBMC, det är bara ett plugin som man väljer. Funkar rätt bra de men inget som jag använder så ofta. Den nya versionen av XBMC är hårdvaru-accelererad så nu har jag inte längre problemet med att spelaren inte kan visa alla filmer. Nu flyter allt på kanon, är riktigt riktigt nöjd.

 4. Ok, värt att titta på alltså.

  Tack återigen för detta! (snart är nätverket färdigdraget och en gammal switch snart inköpt så htpc-projektet närmar sig med stormsteg!)

  MVH
  /Ove

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.