Mina försök att använda HTPC’n som trådlös router i Windows 7

Jag har under sommaren laborerat med min HTPC så att den ska kunna dela ut mobilt bredband i sommarstugan med Windows 7 utan att behöva koppla in någon router. Man kan ju förvandla sin Windows 7 dator till att fungera som en trådlös router genom att använda ConnectifyMe, Virtual Router eller att använda sig av kommandoraden.

Jag har nu efter 1 månads testning gett upp försöket efter att ha testat alla dessa lösningar. Det som jag fick att fungera bäst var kommandorads-versionen men även den fungerade dåligt i längden. Det första jag märkte var att det sög rätt mycket kräm ur HTPC’n som skulle fungera som WIFI-hotspot (även om inga klienter var inkopplade). Det andra var att internet-uppkopplingen till de trådlösa klienterna försvann med jämna mellanrum. Jag testade med två olika 3G-modem i HTPC’n och uppkopplingen dog ändå. Vet inte vad det berodde på och orkar inte undersöka det mer, men antagligen är det något internt i Windows som spökar. Det lustiga var att uppkopplingen i vissa fall fungerade i själva HTPC’n men inte i trådlösa nätet. Det tredje ”dåliga” var att man inte har sån stor koll på vad som händer i nätet och man har inga möjligheter att ställa in de parametrar som vanligtvis finns i en router. Och till sist så tyckte jag att throughput’en (hastigheten) på trådlösa nätet försämrades drastiskt.

Nu har jag alltså gett upp och delar ut mobilt bredband trådlöst med en vanlig hårdvaru-router inkopplad till HTPC’n istället. Hur man gör detta kan man läsa här. Detta fungerar nu mycket bättre. Om M$ hade lagt lite mer tanke bakom den här funktionaliteten så hade det varit en riktig ”killer-feature”, men nu känns det lite väl omoget.

En kommentar till “Mina försök att använda HTPC’n som trådlös router i Windows 7”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.