Byta starthaksbrygga på röjsåg eller annan motor

Om du någon gång måste byta starthaksbrygga på en röjsåg (eller annan motor) så har du kommit rätt. Vår Husqvarna 336fr drabbades plötsligt av detta fel som innebär att maskinen inte går att starta. Detta eftersom plastbitarna i bryggan ska gripa tag i svänghjulet när man drar igång maskinen. I vårt fall så var plastbitarna och det som tillhör dessa borta.

Så här ser starthaksbryggan ut.

starthaksbrygga

Hos vår återförsäljare så kostade denna del 136 kr. Det var billigare att köpa hela bryggan än bara plastbitarna.

Då man byter denna så börjar man med att skruva lös själva startanordningen för att frilägga starthaksbryggan. Och eventuella kåpor. Sedan så tar man bort tändstiftet och ser till så att kolven är så långt ner som möjligt. Sedan man pular in ett nylonrep inuti förbränningskammaren eftersom man måste få stopp på kolvens rörelse. Anledningen till att använda ett nylonrep är att detta inte förstör något i motorn. Om inte detta görs så får man inte loss bryggan då kolven bara går runt. Sedan är det bara att vrida bryggan motsols för att få loss den. Voila! Sedan är det bara att montera ihop allt igen.

Idén med att använda ett nylonrep hittade jag på denna video. Tack youtube! Starthaksbrygga heter ”starter pawl” på engelska och det kan vara bra att veta om man letar reservdelar på nätet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.