Rengöra förgasare till båtmotor med ultraljudstvätt

Nu är det båtsäsong och självklart ska båtmotorn jävlas. Motorn är en Yamaha 20-hästars utombordare från 80-talet. Den har aldrig gått riktigt bra varken för oss eller den tidigare ägare. Motorn har tidigare gått någorlunda bra men till denna säsong så totalvägrar den. Vad gör man? Efter att ha testat ”allt” så kom jag till slut på lösningen…

Symptom
Motorn går bra på tomgång men så fort man gasar så går den bra i en sekund och sedan dör den. Om man manuellt ändrar tomgången kontinuerligt medan man kör så går det att komma upp i planing. Justering av luft/bränsle-skruven ger ingen skillnad överhuvudtaget i ”gången”.

Lösning
Efter att ha öppnat förgasaren så såg jag att det såg väldigt skitigt ut trots att jag försökte mig på en rengöring senast ifjol. Jag kom då på att jag kunde rengöra den med ultraljudstvätten som jag köpte för att rengöra flipperspelsdelar. Denna köpte jag ifjol på Kjell&Co, artnr 40490.

Förgasaren är lite större än min ultraljudstvätt så jag fick köra förgasaren i omgångar. I vattenbadet så hade jag varmt vatten och vanligt diskmedel. Efter att ha plockat isär förgasaren och sedan kört den i tvätten i några minuter så tog jag ut den och såg att den verkligen hade blivit totalren, som ny! Jag blir lika förvånad över vilket bra resultat jag får av denna maskin varje gång jag använder den.

Efter att ha satt tillbaka förgasaren på motorn och ställt in luft/bränsle blandningen så gjorde jag en provkörning tills havs. Det visade sig att motorn nu gick helt perfekt. Bättre än den någonsin gått tidigare. Så att rengöra förgasare med ultraljudstvätt är något som jag verkligen rekommendera. Det tar bara några minuter och du slipper hålla på med olika vätskor och blåsa rent och jävlas.

6 reaktioner till “Rengöra förgasare till båtmotor med ultraljudstvätt”

 1. Tack! Du gjorde min dag. Har kämpat med en Volvo Penta MB10A från 70-talet. Bytt lite av varje men vad som gjorde att motorn åter spann som en katt, var tvätt i ultraljud, köpte den större på Kjell…
  Stort tack till dig (och alla andra som lägger lite tid på att dela med sig av nyttiga erfarenheter

 2. Tack!
  Har nu kämpat med min inombordare VP MB10A från tidigt 70-tal. Bytt lite av varje men vad som nu gjorde att motorn åter spann som en katt var att Solexförgasaren fick en tvätt i ultraljudstvätt modell större. Hade rengjort förgasaren två gånger innan med lösningsmedel och tryckluft utan att ngt dramatiskt hände.
  Du gjorde min dag med detta tips, en eloge för att du delar med dig på detta sätt!
  Stefan Frohm

 3. Hej. Skruven längst upp (med fjädern) är det för luft? Sen den under förgasarn för bränsle?

  //Jocke

 4. Det var ett tag sedan jag skruvade med denna så jag minns inte hur alla skruvar satt. Det brukar ge sig självt då man sitter och jävlas. Motorn går ännu klockrent!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.