Öhlen, Maria Sofia

Maria Sofia Öhlen
b: 1915
d: 2011
Biography


Maja Eriksson, född Öhlén, Gårdtjärn, har avlidit 95 år gammal. Hennesnärmaste är barnen med familjer.
Annons

Två verksamma händer har lagt sig att vila. Maja Eriksson började sittliv i Gårdtjärn och bodde där hela sitt 95-åriga liv med ett kortundantag då hon var hushållsbiträde i ett studentboende i Stockholm.En tid arbetade hon som affärsbiträde i John Häggkvists affär iKovland.

Hon föddes i en syskonskara av fem, föräldrarna drev ett jordbruk därhon tidigt fick lära sig att hjälpa till med alla sysslor. Hon varduktig i skolan, särskilt slöjd, men på den tiden fick man varkenskriva bokstäver eller klippa i ett tyg med vänster hand. Hon löstedet med att bli dubbelhändig. Slöjdintresset utvecklade hon och vi harsett många alster förfärdigas; stickat, virkat, vävt, spunnet,broderat och sytt. Allra kärast var vävstolen som hon under sitt sistaår trädde för en ny mattväv. Hon deltog i BetlehemskyrkansKongotanter. Många stickade filtar och tröjor har sänts över haventill barn som behövde hennes omsorg i livets början. Intresset förinternationellt bistånd följde henne genom livet och hennes sistabesök i Missionshuset var annandag jul vid yttre missionensinsamlingsfest.

Majas fann sin livskamrat Anders hemma i byn, de var gifta i 64 år. Dehar drivit jordbruk och lärt sex barn livets grundstenar; kärlek tillMissionshus och kyrka, kärlek till familj och hembygd och de har varitförebilder för livslång kärlek och enhet. Familjen har utökats medbarnbarn och barnbarnsbarn och Maja hade full översikt över allasförehavanden, både födelsedagar, bekymmer och glädjeämnen. Omsorgensträckte sig långt utanför familjen. Släktingar, barnens vänner,grannarna; alla fick plats kring Majas köksbord där hon lyssnade ochkunde ge både råd och bönehjälp.

Missionshuset var hennes andra hem. Hon var ungdomsledare,söndagsskollärare, sekreterare, organist och kaffekokare. På senare årvar hon barnvakt för att möjliggöra ungdomsarbete och valborgsspex.Hon älskade sång och musik. Hon sjöng i kören och under många år varhon och brodern Anders ett inslag på gudstjänster och begravningar medsångerna Lär mig din väg och Långt bortom rymder vida bland mångaandra.

Blommor och grönsaksodling var ett kärt arbete för Maja och honmotionerade genom att stå upp och ned i rabatter och grönsaksland,drev upp tomater och dahlior och försvarade dem som en tigrinna motfrostens angrepp.

Nu har hennes blida stämma tystnat och hennes lyssnande öra hör ossinte längre. Det är tomt på övervåningen och vi vänder oss om ochundrar vart hon tog vägen. Hon var själv helt säker på att det väntadeett paradis av glädje, sång och skratt på henne. Vi unnar henne denvilan efter allt dessa varma händer utfört för oss allihop.
Barnen Inger, Lena, Karin, Thure, Gunilla och Ingrid gm GunillaJakobsson
Facts
  • 1915 - Birth - "Maja" ; Gårdtjärn, Sättna
  • 2011 - Death -
Ancestors
   
 
   
  
  
Maria Gustava Håkansson
13 NOV 1858 - 26 JUL 1937
 
  
 
  
?
 
   
  
  
?
 
Family Group Sheet - Child
PARENT (M) Ernst Ture Leonard Öhlen
Birth06 AUG 1890Östanå, Sättna (Y)
Death Gårdtjärn, Sättna
Marriage27 DEC 1914to Anny Sofia Josefina Olsson
FatherAnders Olof Öhlen
MotherMaria Gustava Håkansson
PARENT (F) Anny Sofia Josefina Olsson
Birth12 OCT 1891Ragunda, Jämtland, Sweden
Death
Marriage27 DEC 1914to Ernst Ture Leonard Öhlen
Father?
Mother?
CHILDREN
FLiving Öhlen
Birth
Death
MLiving Öhlen
Birth
Death
MLiving Öhlen
Birth
Death
FMaria Sofia Öhlen
Birth1915Gårdtjärn, Sättna
Death2011
Marriageto Anders Eriksson
MLiving Öhlen
Birth
Death
Marriageto ?
Family Group Sheet - Spouse
PARENT (M) Anders Eriksson
Birth
Death
Marriageto Maria Sofia Öhlen
Father?
Mother?
PARENT (F) Maria Sofia Öhlen
Birth1915Gårdtjärn, Sättna
Death2011
Marriageto Anders Eriksson
FatherErnst Ture Leonard Öhlen
MotherAnny Sofia Josefina Olsson
CHILDREN
FInger Eriksson
Birth
Death
FLena Eriksson
Birth
Death
Marriageto Henriksson
MThure Eriksson
Birth
Death
FLiving Eriksson
Birth
Death
Marriageto Living Jacobsson
FIngrid Eriksson
Birth
Death
Descendancy Chart